2024.06.16. - Jusztin

Megvédjük a gazdasági állatokat is

Megvédjük a gazdasági állatokat is
Megvédjük a gazdasági állatokat isA nagyüzemi állattenyésztés, tartás, feldolgozás következtében az állati jólét az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb figyelmet kapott. A hústermeléskor, a feldolgozás (vágás) előtt jól tartott (egészséges takarmánnyal etetett, ingerekben gazdag élettérben nevelt) szárnyas, sertés, marha vagy más állat kevesebb stresszt él át. Húsa ezáltal ízletesebb, emberre veszélyt jelentő vegyületektől mentesebb lehet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkája része, hogy a gazdasági állatok kapcsán meglévő kizsákmányoló (csak a profitra koncentráló) módszereken változtasson.

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása
Az ember amikor a régmúltban megháziasította a vadállatokat, rendszerint saját maga részére kezdte el azokat tartani. Nagy zöld területeket vett birtokába, és legkedvesebb háziállatával (a kutyával) őrizte azokat, a természetes élőhelyükhöz nagyon hasonló környezetben. Az állatok feldolgozása is a leggyorsabban, legkörültekintőbben (a legkisebb szenvedés közepette) történt. Mára ez megváltozott...

Mára a gazdasági állattartók több csoportba oszthatók. Van aki csak a saját családjának szükséges mennyiséget tenyészt és tart (u.n. házi gazdaságokban). A nagyüzemi állattenyésztés és vágásra való "hizlalás" az emberi populáció nagy arányú növekedésével, az összkomfortosodás, valamint az egyre nagyobb városok kialakulásával (modernizációval) egyre jobban jellemzi a gazdasági állattartást.

A gazdasági állatok élete az ára annak, hogy az ember a fehérjeszükségletét, és a élelmezési igényét ki tudja elégíteni. A profithajtás, és a magas haszon reményében egyre alacsonyabb szinten, az állati élet tiszteletének elhagyásával folyik a hústermelés.

Vágóállatok feldolgozása

Mikor a vágóállatok elérik azt az életciklust, hogy kellő haszonnal kizsákmányolhatóak, elérkezik az állatok életének utolsó szakasza: vágóhelyre szállítják Őket, és ott feldolgozásra kerülnek.

Európában és szerte a világon az állatok tartása és a feldolgozási helye nem ugyanott van, ezért nagy transzporter járműveken szállítják el az állatokat haláluk színhelyére.

Magyarország az Európai állatkereskedelem speciális térségében van, ugyanis központi országként a belső állatszállítások mellett nemzetközi tranzitkereskedelem is folyik itt.

Rendszerint nem tartják be az állatszállítók a kötelező pihenőidőket, sem pedig az állatok számára nélkülözhetetlen táplálék (nedv) utánpótlást. Ez mindennapos tragédiákhoz vezet: az állatok éhen - szomjan halnak, a fáradtságtól egymást halálra tapossák.

Az állatok számára kíméletes, és humánus lehetne pl., ha a vágása a tenyésztő telepek közelében történne, és a feldolgozott árukat szállítanák napokon keresztül az értékesítés helyére.

Az élet tisztelete: megérdemelnék az állatok, ők, akik az életüket adják az ember boldogulásért...

Rossz példa: nagyüzemi szárnyas tenyésztés

Jó példa: házi szárnyas tenyésztés
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra