2024.04.16. - Csongor

Kevesebb adó egy százalék támogatás juthat 2012-ben a civil szervezeteknek

Bizonyára Ön is értesült arról, hogy az elmúlt évben bevezetett jelentõs adószabály változások miatt hozzávetõleg 22%-kal (13,6 milliárdról 10,6 milliárd forintra) fog csökkenni az összevont adóalap utáni adó 1%-a. 2012-ben tehát 3 milliárd forinttal kisebb összegrõl rendelkezhetnek az adózók a civilszervezeteknek felajánlható 1% körében. Ez valószínûleg három lényeges hatást fog eredményezni a civil szféra számára:

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása
- jelentõsen, várhatóan mintegy 20-25%-os mértékben csökkenni fog a civil szféra 1%-felajánlásokból származó bevétele (az egyszázalékos rendszer fennállása óta elõször várható ilyen mérvû csökkenés);

- kisebb, várhatóan mintegy 5-10%-os mértékben csökkenni fog a civil szféra javára rendelkezõk száma (hiszen számos korábbi rendelkezõ azért nem fog rendelkezni, mert tudja, hogy csak nulla vagy kisösszegû felajánlást tehetne);

- azon civilszervezetek, amelyek 1%-felajánlói a magasabb jövedelmûek körébõl kerülnek ki, a fent jelzettet meghaladó mértékben fognak veszíteni a számukra felajánlott összegbõl, ugyanis a magasabb jövedelmûek személyi jövedelemadó terhelése dinamikusabban csökkent, mint az alacsonyabb jövedelmûeké.

Tipp a lakosságnak: még ha pici is a befizetett adó 1%-a, azt ajánlja fel fontos munkát végzõ alapítványnak, egyesületnek és egyháznak!

Tipp az adó 1 százalékot fogadó szervezeteknek: még inkább fontos, hogy a tagjaikat, pártolóikat, segítõiket tájékoztassák az adó 1% rendelkezésének fontosságáról!

Ötlet a könyvelõknek, bérszámfejtõknek: segítsék a munkavállalókat adóbevallásuk kitöltésekor / aláírásakor az adó egy százalékuk felajánlásának szabályszerû véghezviteléhez.

Az adó 1% felajánlása nem kerül semmibe sem, de életet menthet!
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra